fbpx

Hyvä tietää akkujen lataamisesta

Akkujen oikeanlainen lataaminen on tärkeää niin kennoille, latureille ja ladattaville laitteille kuin sinulle käyttäjänä. Olemme koonneet tälle sivulle tietoa, josta voi olla hyötyä, jotta saisit parhaan hyödyn akuistasi ja löytäisit tarpeitasi vastaavan laturin.

GP:n laturit voi jättää kiinni seinään

Uuden GP ReCyko -sarjan latureissa on automaattinen katkaisutoiminto, joten ne eivät kuluta turhaan virtaa, vaikka antaisit laturin olla jatkuvasti kiinni seinässä.

Päivitä seinäadapterisi

USB-liitännällä varustetut seinäadapterimme ovat olleet markkinoilla jo pitkään. Vanhan ja uuden adapterin toimittaman virran määrällä on huomattava ero.

Kysymyksiä ja vastauksia

Hauskaa, että olet kiinnostunut oppimaan lisää lataamisesta. Olemme koonneet tänne ladattaviin akkuihin liittyvät asiat, joista kysytään eniten.

Älä koskaan lataa laturissa muunlaisia kuin käyttöohjeessa mainittuja akkuja (esim. alkaline, ruskokivi tai litium). Se voi olla suorastaan vaarallista sekä laitteelle että käyttäjälle.

Akkujen lataustapa riippuu laturin latauskanavien määrästä. Jos laturissa on 4 akkulokeroa ja 2 latauskanavaa, akut on virtapiirin sulkemiseksi ladattava pareittain. Useimmissa tasokkaissa latureissa on erilliset latauskanavat, esim. 4 akkulokeroa ja 4 latauskanavaa, joten akkuja voi ladata myös yksittäin.

Älä lataa kokonaan ja osittain tyhjentyneitä akkuja samanaikaisesti, ellei laturissa ole erillisiä latauskanavia.

Aiemmin ladattavien akkujen (NiMH) ongelmana oli latauksen säilyminen laturista poistamisen jälkeen. Yleisesti ottaen akut menettivät kuukausittain 15–20 prosenttia kapasiteetistaan, kun niitä säilytettiin käyttämättä. Tekniikan kehittymisen myötä ladattavien NiMH-akkujemme itsepurkautuminen on nykyään hyvin alhaista, ja vuoden varastoinnin jälkeen niissä on jäljellä vielä 85 prosenttia varauksestaan. GP ReCyko Pro -akut säilyttävät varauksensa tätäkin paremmin: 70 prosenttia 5 vuoden varastoinnin jälkeen. Siksi ne ovat ladattuja ja käyttövalmiita pitkän varastoinnin jälkeenkin.

Vakiolaturi eli yönylilaturi lataa akut hitaasti (mielellään yön aikana). Etuna on latauksen varovaisuus, mikä on akuille hellävaraisempaa. Hidas lataaminen pidentää akkujen käyttöikää ja estää latauksen aikaisia riskejä, kuten ylikuumenemista ja oikosulkuja. Jos latausajalla ei ole suurta merkitystä, suosittelemme vakiolaturia, jotta saat akuistasi parhaan hyödyn.

Älä käytä paristokäyttöisissä laitteissa sekaisin erityyppisiä (NiMH, NiCd jne.) tai kapasiteetiltaan erisuuruisia (1 300 mAh ja 1 800 mAh) akkuja.

Pikalaturi lataa akut lyhyessä ajassa ja on usein muotoilultaan tyylikäs, mutta se voi maksaa jonkin verran vakiolaturia enemmän. Se johtuu pikalaturin monista turvaominaisuuksista, joilla ehkäistään nopean latauksen riskejä, esimerkiksi ylilatausta tai ylikuumenemista. Ne voivat nimittäin vahingoittaa akkuja. Jos latausajalla on merkitystä, kuten vaikkapa radio-ohjattavien autojen, peliohjainten ja salamalaitteiden kohdalla, kannattaa investoida pikalaturiin, joka varmistaa nopean ja luotettavan virransaannin.