Etusivu » Taskulamput ja otsalamput » Tasku – ja otsalamppujen tietopankki
Tasku- ja otsalamppujen tietopankki
Tasku- tai otsalampun valinta kaikkine käsitteineen ja numeroineen voi joskus tuntua ylivoimaiselta. Tehdäksemme sopivan mallin valinnasta helpompaa olemme koonneet tähän valaisinmaailman yleisimmät käsitteet ja niiden selitykset.
Voimakkaampi ei välttämättä tarkoita parempaa
On toki tärkeää, että tasku- tai otsalamppu valaisee voimakkaasti. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että valo soveltuu aiottuun käyttötarkoitukseen.
Voit käyttää tätä pikaopasta apuna tasku- tai otsalampun hankinnassa:
1. Millainen pimeys on kyseessä – aiotko käyttää lamppua sähkökatkoksen aikana vai ottaa sen mukaan metsään koiraa lenkittäessäsi? Voit pitää silmällä opasteympyröitä, jotka ohjaavat sinut oikeaan.
2. Iso vai pieni – aiotko pitää lamppua mukanasi aina vai vain tietyissä tilanteissa?
3. Toiminnot – tarvitsetko vesitiiviin lampun vai ovatko valon säätömahdollisuudet sinulle tärkeitä? Kuinka painava lamppu saa olla?
Milloin kannattaa satsata tasku- tai otsalamppuun hieman enemmän?
Tärkeintä on, että meiltä ostamasi lamppu pääsee käyttöön. Olemme ylpeitä kaikkien tasku- ja otsalamppujemme laadusta, mutta ero halvimpien ja kalleimpien mallien välillä on varsin suuri.
Discovery- ja GPDesign-taskulamppu eroavat toisistaan sekä rakenteensa laadun että sisältämänsä tekniikan suhteen. Discovery-sarjasta löydät todella hyviä taskulamppuja, jotka sopivat useimpiin tarpeisiin, ja GPDesign-sarjasta markkinoiden rakenteeltaan parhaat taskulamput. Jos aiot hankkia taskulampun jokapäiväiseen arkikäyttöön, kannattaa aloittaa Discovery-lampulla ja hankkia sitten lisäksi GPDesign-lamppu, jos huomaat, että sinulla on usein tarvetta taskulampulle. Varmaa valonlähdettä vaativiin töihin suosittelemme aina ensi sijassa GPDesign-taskulamppuja
Otsalamppu on oiva apuväline, jos sinulla on kunnollista valoa vaativa harrastus. Kannattaa aloittaa tuotteella, joka istuu mukavasti päähän ja vaikuttaa toimivalta aiotussa käyttötarkoituksessaan. Xplor-sarjasta löydät otsalamppuja, jotka sopivat niin juoksulenkille kuin työpaikallekin. Seuraa opasteympyröitämme, niin löydät omiin vaatimuksiisi ja toiveisiisi sopivan otsalampun. Älä kuitenkaan maksa ylimääräistä lumeneista, joille sinulla ei ole tarvetta.
Yleisimpiä käsitteitä
Otsa- ja taskulamppujen kirkkautta mitataan lumeneina. Se on siis yksikkö, joka kertoo valaisimen tuottaman valon kokonaismäärän. Kun tasku- tai otsalampun kirkkaus (brightness) on säädetty ylimmälle tasolle ja paristot tai akut ovat uudet, saadaan oikea lumen-arvo.
Lumen-arvo vaihtelee vaatimattomasta 20 lumenista (joka riittää kirjan lukemiseen) peräti 3 500 lumeniin.
Valon kantama ilmoitetaan metreinä. Kantamaa mitataan tutkimalla, kuinka pitkälle valo ulottuu ennen valovoiman heikentymistä. Vertailukohdaksi voi ottaa täysikuun loisteen. Kuunvalo on riittävän voimakas turvalliseen ulkona liikkumiseen. Valon kantama vaihtelee lamppuun valitun kirkkauden perusteella.
Yleiskäyttöön riittää tasku- tai otsalamppu, jossa on vain yksi valotila (kirkkaustaso). Joissakin malleissa on valittavana ainakin kaksi kirkkautta, kuten keskitaso ja kirkas. Lampulle, jossa on useita valotiloja, voi olla harvoin käyttöä, mutta valinnan mahdollisuus on aina hyvä olemassa.
On hyvä muistaa, että akut kuluvat sitä nopeammin, mitä suurempi kirkkaus on valittuna. Joissakin malleissa on myös strobo- eli SOS-tila. Premium-malleissa on ohjelmoitavia esiasetuksia ja muita hyödyllisiä tilatoimintoja.
Tasku- tai otsalampun suunnittelussa on otettava huomioon monia eri seikkoja materiaalivalinnoista valaistustekniikkaan.
Halutaanko lampusta vesitiivis? Onko pitkä akunkesto tärkeää?
Tuotteen sisään kätkeytyvällä rakenteella ja tekniikalla on väliä – myös lamppujen kohdalla.
IP-luokitus kertoo, kuinka paljon vettä ja pölyä lamppu sietää. IP-numero ilmoitetaan yleensä muodossa IPXX, jossa X-kirjainten tilalla on numerot. Ensimmäinen numero kertoo laitteen suojauksen kiinteitä hiukkasia, kuten pölyä ja likaa, vastaan. Toinen numero kertoo suojauksen vettä ja kosteutta vastaan. Seuraavasta taulukosta saat paremman käsityksen IP-luokituksen toiminnasta:
IPX4 – Suojaus roiskuvalta vedeltä, suunnasta riippumatta
IPX5 – Suojaus joka kulmasta tulevalta vesisuihkulta
IPX6 – Suojaus voimakkaalta vesisuihkulta
IPX7 – Kestää upotuksen veteen 1 metrin syvyyteen
IPX8 – Kestää upotuksen veteen yli 1 metrin syvyyteen
ANSI-FL1-standardi on valmistajille tarkoitettu kokoelma tasku- ja otsalamppuja koskevia normeja ja ohjeita.
Standardin noudattaminen on vapaaehtoista, mutta suurin osa alla toimivista valmistajista on mukautunut siihen.
Kandela mittaa valonlähteestä tulevan valon voimakkuutta tiettyyn suuntaan. Lumen puolestaan ilmoittaa valonlähteestä tulevan valon määrän useisiin suuntiin.
Ulottuvuudella tarkoitetaan etäisyyttä, jolta valonsäde voidaan heijastaa pinnalle.